Βραβεύσεις & Υποτροφίες από τη Χιακή Αρωγή στο 3ο Ετήσιο Τσάι Γυναικών

Βραβεύσεις & Υποτροφίες από τη Χιακή Αρωγή στο 3ο Ετήσιο Τσάι Γυναικών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Τσάι Γυναικών της Χιακής Αρωγής, σε συνδυασμό με την απονομή βραβείων σε διακεκριμένες Χιώτισσες και υποτροφιών σε φοιτητές για τις επιδόσεις τους.

Αναλυτικότερα, φέτος βραβεύτηκαν η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου κα. Ειρήνη Αργύρη και η διακεκριμένη επιστήμονας κα. Χριστίνα Γιαννόπαπα. Επιπλέον υποτροφίες έλαβαν ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος. Άγγελος Γαρρής, ο σπουδαστής της ΑΕΝ/Π Οινουσσών κος. Νικόλαος Φωτεινός και η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Δήμητρα Μελιτζάνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Χιακής Αρωγής, κας. Αλίκης Φράγκου:

Φίλες και Φίλοι της Χιακής Αρωγής,

Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα όλες και όλοι εδώ, στο 3ο Τσάι Γυναικών.  Μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από τις Χιώτισσες και γίνεται πλέον θεσμός.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω κάνοντας ένα μικρό απολογισμό του έργου της Χιακής Αρωγής. Η Χιακή Αρωγή είναι μια Αστική Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους, δηλαδή στη βοήθεια από όλους εσάς για να επιτελέσει το έργο της. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη κοινωφελών, αλλά και φιλανθρωπικών δράσεων για την ανάπτυξη και το ευρύτερο καλό του τόπου μας.

Στη χρόνο που πέρασε, διευρύναμε τις δραστηριότητές μας με ένα ευρύ φάσμα δράσεων:

Στηρίξαμε αθλητικά σωματεία, με πρώτη την Ομάδα του ΒΑΟΛ, η οποία ακολουθεί μια πολύ πετυχημένη πορεία σε εθνικό επίπεδο και ευχόμαστε συνέχεια στις νίκες. Αλλά και τη Χιώτικη αποστολή στο 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χορού, η οποία επίσης διακρίθηκε, ενώ προσφέραμε και στο ποδοσφαιρικό σωματείο Κυβέλη – Λέων Βροντάδου.

Ενισχύσαμε την πολιτιστική μας παράδοση, με χορηγίες στο Πρωτοχρονιάτικο Καραβάκι της Ομάδας Συνοικίας Κάστρου  και στο Καραβάκι της Παναγίας Λέτσαινας.

Ήμασταν μεταξύ των χορηγών της Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, με προσφορά γευμάτων στα παιδιά. Στηρίξαμε οικονομικά στα πρώτα του βήματα το θερινό φεστιβάλ παραμυθιού στο Πιτυός, ενώ βοηθήσαμε και το Σύλλογο Χίων Θεσσαλονίκης «Η Αγία Μαρκέλλα».   

Πέρα από τη στήριξη σε φορείς και συλλόγους, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Έτσι την προηγούμενη χρονιά ενισχύσαμε οικονομικά την οικογένεια συμπολίτη μας που βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας και προσφέραμε τις προβλεπόμενες στολές για άπορο σπουδαστή της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών.

Η Χιακή Αρωγή ξεκίνησε φέτος μια νέα δράση: τη χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές της Χίου που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Φιλοδοξούμε να κάνουμε τη νέα αυτή δράση μας, θεσμό για το νησί και στήριξη για τη νεολαία μας.

Οι υποψηφιότητες για τις υποτροφίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Και ο αριθμός, αλλά και η ποιότητα των αιτήσεων ήταν εξαιρετικά, κάνοντας το έργο της Επιτροπής Επιλογής πραγματικά δύσκολο. Μετά από ιδιαίτερη προσπάθεια και αφού αξιολογήσαμε ακαδημαϊκά προσόντα και επιδόσεις, αλλά και εφαρμόζοντας κοινωνικά κριτήρια, καταλήξαμε να απονείμουμε σήμερα εδώ, τις δύο υποτροφίες της Χιακής Αρωγής και μια εύφημο μνεία σε μία τρίτη υποψήφια.

Την απονομή των υποτροφιών θα κάνει η κα. Μαρία Δουρίδα – Μηταράκη, την οποία καλώ στο βήμα.

Ο πρώτος επιτυχών είναι ο κ. Γαρρής Άγγελος. Ο κ. Γαρρής, απόφοιτος του 3ου Γενικού Λυκείου Χίου με βαθμό απολυτηρίου 20, εισήχθη φέτος στο τμήμα αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος πενταμελούς οικογενείας και του απονέμεται η υποτροφία των 1,500€ για τα πρώτα του βήματα.

Σας καλώ να παραλάβετε την υποτροφία σας. Καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες!

[…]

Ο δεύτερος υπότροφός μας είναι ο κ. Φωτεινός Νικόλαος. Ο κ. Φωτεινός είναι απόφοιτος του 1ου ΕΠΑΛ Βροντάδου, με βαθμό απολυτηρίου 19,50. Από φέτος είναι σπουδαστής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πλοιάρχων Οινουσσών. Είναι μέλος τετραμελούς οικογένειας, και τον καλώ να παραλάβει τη δεύτερη υποτροφία των 1,500€.

Καλή πρόοδο και σε εσάς.

[…]

Η μεγάλη συμμετοχή των νέων μας στις «Φοιτητικές Υποτροφίες» και οι εξαιρετικές υποψηφιότητες μας έκαναν να αποφασίσουμε να απονείμουμε εύφημο μνεία σε μια ακόμα υποψήφια.

Η κ. Δήμητρα Μελιτζάνη, απόφοιτος του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι μέλος πενταμελούς οικογενείας, και την καλώ να παραλάβει το βραβείο της αξίας 500€.

Καλή επιτυχία σε όλα τα επόμενα βήματα.

[…]

Φίλες και φίλοι

Πέρυσι, στο αντίστοιχο 2ο Τσάι Γυναικών, της Χιακής Αρωγής, βραβεύσαμε τέσσερεις εξαιρετικές Χιώτισσες για το έργο και την προσφορά τους στον τόπο.

Η δράση μας αυτή, όπως και όλες οι άλλες, αγκαλιάστηκε από όλους εσάς. Μας έδωσε έτσι κίνητρο να τη συνεχίσουμε.

Έτσι φέτος βραβεύουμε δύο ακόμα κυρίες, συμπολίτισσες, η καθεμιά με μια εξαιρετική πορεία στο τομέα της. Το έργο τους αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες για προσφορά στην κοινωνία, την επιστήμη και τα κοινά. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και πρότυπο, ιδίως για τις νεότερες γενιές. 

Τα βραβεία θα απονείμουν δύο επίσης σημαντικές κυρίες, η κα. Κάρμαντζη και η κα. Βουρνού.

Σας παρουσιάζω λοιπόν την πρώτη κυρία που βραβεύουμε σήμερα εδώ. 

Η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, είναι ευρέως γνωστή καθώς διαπρέπει σε ένα τομέα όχι απλώς απαιτητικό, αλλά και ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενο. Από το 2007 εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ενώ αυτή την περίοδο είναι ειδική σύμβουλος εκ μέρους του ESA στο δικό μας Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το ακαδημαϊκό της βιογραφικό είναι εξόχως εντυπωσιακό: Διδακτορικό στη Μηχανική και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, μάστερ στα «Μηχανικά και ρομποτικά συστήματα παραγωγής» αλλά και MBA στο Διεθνές Management στο Λονδίνο. Έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων και υποτροφιών και έχει δεκάδες επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, όπου σήμερα έχει θέση επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής και Καινοτομίας.

Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς: Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικής Πολιτικής στη Βιέννη και τη Γενική Διεύθυνση έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι πρόσφατα διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στο Παρίσι.

Είναι πρόεδρος της επιτροπής Αλληλεπίδρασης της Δομής Υγρών της Αμερικανικής Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών, πρόεδρος της επιτροπής για σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς και αναπτυσσόμενες χώρες, και γραμματέας της επιτροπής ασφάλειας και διαστήματος της Διεθνούς Αεροναυτικής Ομοσπονδίας. Επίσης, είναι διευθύντρια επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ένωση Γυναικών Αεροδιαστημικής.

Δρ. Γιαννόπαπα θερμά συγχαρητήρια και σας καλούμε να λάβετε το βραβείο σας. Καλώ την κα. Κάρμαντζη να κάνει τη βράβευση.

[…]

Η δεύτερη εξέχουσα προσωπικότητα που βραβεύουμε σήμερα είναι μια κυρία που μας ήρθε στη  Χίο από ένα άλλο νησί, τη Λευκάδα. Η κ. Ειρήνη Αργύρη είναι η Λιμενάρχης μας, άλλος ένας απαιτητικός και ανδροκρατούμενος κλάδος. Προσφέρει εδώ και χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες στο νησί μας, ειδικά την τελευταία τετραετία που το Λιμενικό καλείται να αντιμετωπίσει το δύσκολο θέμα του Μεταναστευτικού.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ έλαβε και το Μεταπτυχιακό της από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών επίσης του Πολυτεχνείου. Σήμερα κάνει το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, αντικείμενο που βρίσκεται σε άμεση σχέση και συνάφεια με το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλες εταιρείες και το 2001 εντάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα. Υπηρέτησε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στη συνέχεια στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

Έχει πολυετή εμπειρία ως επιθεωρητής πλοίων με ξένη σημαία, με εκπαίδευση στον Πειραιά, την Πορτογαλία και την Ολλανδία. Έχει διατελέσει Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας και Προϊσταμένη του Γραφείου Προστασίας θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Χίου ως και τον Μάρτιο του 2016 οπότε ανέλαβε καθήκοντα Υπολιμενάρχη.

Με αφορμή την προσφυγική κρίση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Εκπαιδεύτηκε ως αναλύτρια κινδύνου, και ασκεί καθήκοντα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της αστυνόμευσης της περιοχής δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Χίου. Από το Μάιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου τα οποία ασκεί μέχρι σήμερα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη μέχρι σήμερα προσφορά σας και σας καλώ να πάρετε το βραβείο.

Καλώ την κα. Βουρνού να κάνει τη βράβευση.

[….]

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή σας παρουσία.

Φέτος, με την απονομή των υποτροφιών και τις βραβεύσεις έχουμε μια πραγματικά σημαντική εκδήλωση.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση.  

 
Pin It